aanbieding eerste exemplaar

Mijn eerste bundel, mijn debuut, moest onder het motto de eerste klap is een daalder waard, vooral lekker zijn. Niet alleen inhoudelijk maar ook als ding om vast te houden, moest hij begeerte opwekken. Zo had ik dat bedacht. Ik had daar een reden voor die verder gaat dan ijdelheid of willen imponeren. Begeerte en lust zijn in mijn levensvisie en wereldbeeld namelijk niet zomaar aardigheidjes die het leven de moeite waard maken, maar existentiƫle zaken, zeg maar de basisprincipes die het leven structureren.

Ooit hoop ik - maar als ik iets hoop, wil dat nog niet altijd zeggen dat het gebeurt - een lijvig boekwerk te schrijven over de filosofie van de lust. Een filosofie van kracht. Zeg maar Nietzsche maar dan op zijn kop. Vrolijk en positief, met de natuurlijk neiging tot toeneiging - ofwel begeerte - en gedeeld plezier als ordeningsprincipe. In plaats van die ouderwetse, kwaaie saaie wil tot macht.

Maar ik dwaal af. Ik wilde dus iets prachtigs en ik vond uitgeverij Philip Elchers in Groningen. Bingo. Het werd een juweeltje: De genade van een krimpende geest. Niet goedkoop, € 22,50, maar dat heb je als je ieder gedicht vergezeld doet gaan van een foto. En niet zomaar een foto maar een foto. Op mooi papier, fraai vormgegeven enzovoort. Zoiets komt niet voor niets uit de lucht vallen.

Met mijn tweede bundel, Kaap de Goede Hoop, wilde ik een contrast neerzetten: een bundel die ook voor de kleinere beurs bereikbaar was. Maar... hij moest uiteraard weer begeerte opwekken. Ik vond Willem Winters van uitgeverij Perio.

En toen sloegen de bezuinigingen toe. En cultuur is hevig het haasje. Dus ben ik dubbel blij dat mijn tweede bundel ook voor de krimpende portemonnee bereikbaar is. En Willem Winters heeft er met zijn creatieve en niets-is-te-gekgeest, opnieuw iets bijzonders van gemaakt. Ik had het niet beter kunnen treffen.

Maar goed. Hoe indrukwekkend of verrassend de vorm ook moge zijn, het gaat om de inhoud. Daarom zal ik strakjes graag een paar gedichten voorlezen. Maar, niet dan nadat, dit is mijn lievelingsuitdrukking, niet dan nadat, prachtig.... Maar niet dan nadat ik het eerste exemplaar heb aangeboden aan mijn trouwste vriendin, mijn grootste criticaster en mijn poƫtisch geweten: M.N.


Valid XHTML 1.0 Strict